Jak se (ne)snažit všechno stihnout, osvěžující piňa colada, česnečka v termosce i appka, která vás každý den upozorní na jedno zajímavé umělecké dílo. Co nás na začátku roku bavilo, zaujalo, překvapilo, nebo naopak šokovalo?
obsah
Zimní večery trávím u filmů a knížek. A protože jsem si letos naordinovala častější vystupování z komfortní zóny, ale sledování filmů a čtení příběhů se vzdávat nechci, začala jsem rok knihou Tenhle pokoj se nedá sníst a filmem Bird. Obojí vykresluje surovou tematiku až poetickou formou a obojí doporučuju, pokud vám nevadí mít šedivou zimu ještě šedivější.
kreativa
Když je v Praze inverze, je fajn vyrazit na hezký výlet na Milešovku, nejvyšší horu Českého středohoří (837 m.n.m). Cesta autem trvá 45 minut a výšlap nahoru zabere asi hodinu nebo dvě. Záleží, kolik nesete na zádech dětí. Nahoře na vás ale kromě hezkého výhledu na mraky čeká taky chata, kde mají čepované pivo, párky a teplou zelňačku.
sociální sítě
Kdyby někdo váhal, zda je dovolená během Vánoc dobrý nápad, přikláním se k tomu, že dokonce skvělý! Stihnete třeba konečně přečíst Svobodnou od Ley Ypi, která přibližuje dějiny Albánie – pokud jste se narodili v devadesátkách, dost možná jste o nich neměli ani tušení.
Timothée Chalamet zahrál (a to i na kytaru) Boba Dylana ve filmu A Complete Unknown skvěle, bavilo mě to moc.
Pořád mě jako majitelku psa dojímá, jak vřele se k nim obsluha v restauracích dokáže chovat. V holešovické Osterii Mensa dostala Broňa celou misku piškotů, v Goodloku domácí sušenku a v Café Savoy talíř s Pražskou šunkou. Děkuju za tahle malá, ale pro mě velká gesta.
Vychutnala jsem si návštěvu karlínského Suga – obsluhu, jídlo a oranžové Giandon z vinařství Il Farneto.
Miluju lidskou tvořivost v oblasti domácího kutilství a jsem ráda, že v tom (očividně) nejsem sama.
business development
Inspirovala mě česnečka v termosce. Rád chodím po horách – v létě pěšky a v zimě zejména na skialpech. V zimě se vždy hodí něco na zahřátí, a přestože jsem milovníkem polévek, nikdy mě nenapadlo vzít si s sebou do termosky něco jiného než čaj nebo čistý hovězí vývar. Před pár dny na mě ale vyskočilo video, ve kterém někdo uvaří česnečku přímo v termosce – dá tam ingredience, vývar/bujon, který zalije horkou vodou, a na výletě si pak vychutná poctivou česnečku. Styl komentáře ve videu mě sice příliš nebavil, netěšil a nepovažuji ho za svůj šálek kávy, life hack je to ovšem dobrý a inspirativní. Zřejmě to nebude nejlepší česnečka na planetě, ale na výletě po pár kilometrech v nohách chutná skvěle všechno!
obsah
Aneta Martínek – Organizační porno
Pomáhá mi udržet pořádek v životě i v hlavě. Protože systém a struktura jsou klíčem k produktivitě… nebo aspoň k tomu, abych se nezbláznila.
Oliver Burkeman – Čtyři tisíce týdnů
Protože věčně nestíhám. A tahle kniha mi připomíná, že možná ani nemám. Že je lepší přijmout, že nikdy neudělám všechno – a soustředit se na to podstatné.
Jedna kniha říká: Zorganizuj si to. Druhá: Přestaň se snažit stihnout všechno, nejde to. A já? Pořád hledám rovnováhu mezi kontrolou a odevzdáním se. Možná proto je mám obě.
kreativní producent
Lednové kulturní tipy: Baby Girl s Nicole Kidman a Harrisem Dickinsonem budete buď milovat, nebo nenávidět (já patřím do první skupiny). Když vám to nevyjde, aspoň si zatancujte jako oni na song George Michaela. V kategorii „domácí Netflix koukání“ mě nejvíc potěšilo zfilmovaných Sto roků samoty. Kdybyste se tak jako já rozhodli na chvíli utéct před zimou a ohřát se v Maroku, nevynechejte krásnou zahradu Jardin Majorelle. A na Umprumce proběhl artsemestr a v ateliéru Zuzany Lednické byla k vidění taky skvělá práce naší grafičky Adély Preislerové!
CEO
David Lynch a Příběh Alvina Straighta
I když si obvykle odchody uměleckých legend na věčnost příliš k srdci neberu, s Davidem Lynchem jsem si slzavou chvilku prožil. Nejenže mi byl vždycky zatraceně sympatický, ale zároveň jsem měl pocit, jako by kolektivní vědomí lidstva ztratilo svou vzácnou a unikátní součást. Přišli jsme o nekonečný rezervoár kreativity a vizí, které často přesahovaly lidské možnosti popisu nebo interpretace mimo samotný obraz. Davida Lynche jsem uctil pořádným hrnkem černé kávy, třešňovým koláčem a zhlédnutím jeho nejméně typického, a přitom nejlaskavějšího filmu – Příběhu Alvina Straighta.
kreativa
V lednu mě překvapilo, že si můžu udělat piňa coladu. V zimě a doma. Myslel jsem, že na ni budu potřebovat deset ingrediencí, který mají jen na dovolené. Ale nakonec jsem byl překvapený, jak je to jednoduché!
Recept na ideální zimní piňa coladu podle Jáchyma Jakeše:
Co budete potřebovat:
40 ml bílého nebo stařeného rumu
100 ml ananasového džusu
1 lžíci kokosového krému (může být i kokosové mléko)
pár kapek limetkové šťávy
5 kostek ledu
Postup:
Všechno rozmixovat, ozdobit, vypít a opakovat.
account servis
Potěšila mě krásná appka pro všechny milovníky umění Daily Art – Your daily dose of art. Stáhnete si ji a každý den vám přijde notifikace, která upozorní na jedno zajímavé umělecké dílo i s krátkým příběhem o jeho vzniku a o autorovi. Malá radost každý den! Kromě toho můžete v appce objevovat různé tematické sbírky a v placené verzi funguje taky jako průvodce galeriemi a muzei po celém světě.
sociální sítě
V lednu jsem na dovolené měla prostor na čtení a konečně jsem se dostala ke knize, kterou jsem už dlouho měla na wishlistu. Listopád od Aleny Mornštajnové, která nikdy nezklame. Kniha mě nepřekvapila, protože jsem tušila, že bude výborná. A byla!
obsah
Navštívila jsem představení Máma své milé kamarádky Terky Dočkalové, kterou považuji, samozřejmě zcela objektivně, za jednu z nejtalentovanějších divadelních hereček své generace. Inscenaci napsala ruská autorka Esther Bol, která po ruské invazi na Ukrajinu definitivně opustila rodnou zemi a nyní žije ve Francii. Jako symbol odtržení se od minulého života si dokonce změnila jméno. Děj je soustředěný kolem bolestné ztráty matky v dětství a díře po ní, do které protagonistka celý život znovu padá. A k tomu žije v Rusku. V zemi, kde to ženy snad nikdy neměly jednoduché. Představení v polovině přeruší statement obou hereček k současné mezinárodní situaci. Donutí vás zastavit se, přemýšlet a cítit vděčnost. Uvádí Studio PalmOFF, malá scéna Divadla Pod Palmovkou.
obsah
Na HBO jsem viděla (zatím) čtyři díly dokumentární série Diddyho pád (The Fall of Diddy) a měla jsem z toho husí kůži. Svou posedlost detektivkami jsem uspokojila čtyřdílným seriálem České televize Pozadí událostí (2022) a skvělým knižním rozhovorem novináře Martina Moravce s elitním vyjednavačem Adamem Dolníkem. Šílené a šíleně zajímavé. A jako velký knihomol jsem si taky moc užila VIP knižní terapii v pražské pobočce Book Therapy. Co je víc než mít pro sebe na celý večer tohle báječné knihkupectví (a lahev skvělého vína k tomu)?
PR a sociální sítě
Vyšla druhá série seriálu Severance, který je geniální ve všech směrech, dlouho jsem neviděla něco takhle komplexního. V první řadě je to skvostně natočené – kompozičně, práce s kamerou, práce se set designem, barvami a gradingem. Samozřejmě s tím souvisí i výběr herců a jejich zpracování postav. Tvůrci si vyhráli i se symbolikou a schovali do jednotlivých dílů spoustu „Easter eggs“, která na sociálních sítích skvěle rozebírají fanoušci a influencerské účty zaměřené na filmy a seriály. Marketing a vůbec komunikace je další téma, které jen odráží, o jak propracované dílo se jedná. V rámci kampaně pro druhou sérii třeba vytvořili na Grand Central Station v NY skleněnou kostku, kde herci čtyři hodiny hráli živě své kancelářské role. Tohle snad vykouklo v lednu na Instagramu na všechny.
Vznikl také podcast, v němž Ben Stiller a Adam Scott rozebírají jednotlivé díly a odpovídají na dotazy, které jim po telefonu zanechali fanoušci. Komunikace podcastu? Ach!
Vše parádně doplňuje ještě LinkedIn stránka společnosti Lumon, která komunikuje třeba nové zaměstnance (a tedy i postavy seriálu) nebo pravidla a poslání firmy.
Je toho tolik, co by se dalo popsat – bravurně animovaná úvodní znělka, propracovaný hudební podkres – v osmihodinové smyčce na osmihodinovou pracovní směnu, nebo úvodní znělka od berlínského 3D umělce Olivera Latta… a určitě jsem ještě na něco zapomněla.
číst
Noviny Štamgast je dvouměsíčník o pivu, české kuchyni a hospodské kultuře. V klasickém novinovém formátu se píše o všem, co by hosté Lokálu měli a chtěli vědět. Má vzdělávat, bavit a možná taky trochu šokovat!
25/04/25
číst
Merch už není logo natisknuté na neforemném tričku, které si vezmete leda na spaní. Přečtěte si příběhy nejúspěšnějších firem, které dokázaly, že když se merch udělá kvalitně, budou ho lidé hrdě nosit a dělat vám reklamu při každém pohybu.
11/04/25
číst
Jak vznikla Picassova ikonická kresba? A jak se v průběhu desetiletí změnil taktéž ikonický drink semafor? Tohle a další zajímavosti, které zastavily tým A+manuálu v každodenním shonu, si přečtěte v březnovém Rautu.
04/04/25
číst
Autor Simon Sinek svou teorii staví na třech základních otázkách: Proč? Jak? Co? Umět si na ně odpovědět už na začátku práce na marketingové strategii je klíčové. Lidé nekupují to, co děláte, ale proč to děláte. Nejúspěšnější značky světa znají odpověď na své „proč“ a to je odlišuje od konkurence. Jak se tento koncept prolíná do marketingových strategií, které jsme tvořili pro Ambiente?
28/03/25
číst
Vybereme ilustraci, pogratulujeme vítězi a dáme mu obálku s hotovostí. I tak může vypadat předávání cen pro nejlepší ilustrátory roku. Podle Magdaleny Rutové a Jindřicha Janíčka je tohle ten nejlepší způsob, jak skutečně ocenit jejich práci tak, aby to mělo praktický dopad na jejich život. Jak vznikla nezávislá alternativa tradičních ocenění, která podle jejích zakladatelů reflektuje to, co současní ilustrátoři skutečně potřebují pro svou práci?
04/03/25
číst
Věděli jste, že existuje appka, ve které si můžete listovat seznamem nejrůznějších závislostí? Nebo že kvůli Brutalistovi prosedíte v kině čtyři hodiny? Přečtěte si náš únorový raut, ve kterém shrnujeme, co nás bavilo, zaujalo, nebo naopak šokovalo.
27/02/25
číst
Nové uniformy zaměstnanců Pastacaffé, italské restaurace v centru Prahy, mohly být minimalistickým počinem. Nakonec vám však těstoviny přinese obsluha v tričku s fotkou špinavého nádobí nebo špaget rozsypaných po stole. Jak vznikaly nové uniformy pro značku, která je už řadu let považována za jednu z nejkonzervativnějších v Ambiente?
24/02/25
číst
Jak se (ne)snažit všechno stihnout, osvěžující piňa colada, česnečka v termosce i appka, která vás každý den upozorní na jedno zajímavé umělecké dílo. Co nás na začátku roku bavilo, zaujalo, překvapilo, nebo naopak šokovalo?
05/02/25
číst
E-maily považujeme za jeden z pilířů komunikační strategie, kterou tvoříme pro Ambiente. Hostům v nich servírujeme informace do schránek stravitelnou formou a věříme, že podle jejich chuti. Komunikace je přizpůsobena jejich zájmům a nabízí jim relevantní obsah. Co je vyzkoušené a funguje?
20/01/25
číst
Jak jsme představili naši práci bez opening party, místo toho si užili teambuilding a naplnili nápojový automat vlastnoručně vyrobeným moštem.
19/11/24
číst
Na trhu jsme noví, naši práci ale asi znáte - jsme parta lidí, co dlouhá léta tvoří marketing pro Ambiente a od letošního podzimu máme agenturu A+Manual.
21/10/24
číst
Stratég, ideamaker, producent, finanční manažerka, grafický designér, PR a obsahová královna... Poznejte jednotlivé články týmu A+Manualu, které k sobě pasují jako puzzle.
18/10/24
číst
Plus, křížek, nebo třeba jablko? Ve svém portfoliu mají grafičtí designéři z dánského studia Alexis Mark mimo jiné grafiku pro Centrum umění v Kjótu a jsou art directory Harvard Design Magazine.
17/10/24
číst
Knihy, brožury, časopisy, noviny pro hosty, noviny pro zaměstnance, několik newsletterů, podcasty, online magazín a desítky profilů na sociálních sítích. Pro podniky Ambiente jsme během deseti let vytvořili propracovaný systém práce s obsahem. Ten pomáhá nejen informovat hosty o tom, co se v restauracích děje, ale také podporuje vizi zakladatele Ambiente Tomáše Karpíška kultivovat gastronomické prostředí v Česku.
01/10/24